Guide: Clean your brushes!

Detta är den tredje delen i min Nybörjarguide-serie för makeupborstar

Missade du del 1 i min nybörjarguide till makeupborstar kan du klicka på länken här.
Och del två, borstar till ögonmakeup här.

Men idag ska vi snacka om hur vi rengör borstarna

Jag kommer gå igenom hur, vad, varför, och allt det där. Precis som i del 1 och del 2 kommer mitt fokus ligga på funktion/teknik och inte på produkterna. De produkterna som syns i detta inlägget kommer från LUSH, bareMinerals, H&M, bdellium tools, EcoTools och Real Techniques.

Hur ofta?

Jag tar bort färgpigment med en rengöringsspray efter varje användning av borstar som används till pudermakeup. Detta för att jag ska djuprengöra dem så ofta, vilket du egentligen ska göra en gång per vecka - men jag gör det typ en gång per månad pga lat. Därför har jag istället många borstar.

Borstar som används till krämbaserat smink byter jag ut efter varje användning, och lägger dem i en låda där jag samlar alla mina geggiga borstar så jag slipper se dem.... Och sen tar jag fram dem en gång i månaden när jag ska djuprengöra.

MEN. Eftersom de flesta nybörjare sällan har mängder av borstar så är det en god idé att djuprengöra en gång per vecka. (Läs: Gör som jag säger, inte som jag gör)

Pigments be gone!

Syftet med sprayrengöringar är att fräscha upp dina borstar mellan användningarna, ta bort pigment, damm, hudavlagringar, bakterier, smuts, saliv (om du blåser på dina borstar)

De innehåller oftast en mix av steriliserande, rengörande och vårdande egenskaper. Vårdande egenskaper för borsthåren - inte dig. Och här är det viktigt att du köper en rengöring som är anpassat för dina specifika borstar. 

Det finns naturhår/djurhår, vilket ofta kräver mer vård och är svårare att applicera krämbaserad makeup med.
Och min favorit; syntet. Enklare att rengöra och fungerar med allt. 
Välj en sprayrengöring anpassat för borsthårstypen du föredrar. Står det ingenting på flaskan (vilket det sällan gör) är rengöringen anpassad för syntethår. Står det "naturhår" eller "natural bristles" är den anpassad för djurhår.

Gör såhär

Antingen kan du spraya direkt på borsten och dra borsten mot en fiberduk/handduk/muslinduk/hushållspapper med små lätta cirkelrörelser. Eller så sprayar du på duken/pappret. 

Djuprengöring 

Du bör djuprengöra dina borstar regelbundet, och vad du använder beror på vad för borstar och makeup du har.

Syntethår
Har du borstar med syntethår går det bra med vilken rengöring som helst. EcoTools har en borstrengöring som många gillar. Jag använder oftast LUSH's tvålar och schampookakor. 

Naturhår
Känsligare än syntet. Du behöver en rengöring avsedd för naturhår. Lyckligtvis fungerar det med helt vanliga schampon. Upplever du att dina borstar med naturhår känns stickiga och sträva kan du använda balsam.  

Krämbaserad makeup 
Knepigt att få bort utan tensider. Använd därför en starkare rengöring som t ex fasta tvålar.

Pudersmink
Enkelt att rengöra även utan tensider. 

Verktyg
Det finns en mängd olika verktyg som gör djuprengöring enklare. Sigma och Real Techniques har olika rengöringspaletter i silikon med piggar som förenklar. Det finns även smidiga torkställ för makeupborstar från samma märken. 

OBS!
När du djuprengör borstar är det superviktigt att du enbart blöter ner borsthåren eftersom borsthåren i regel är fixerade med lim som luckras upp av vatten. Borstarna ska torka med handtaget uppåt av samma anledning. 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × två =