Min fotvårdsrutin

Steg 1: Fotbad

Eftersom jag har badkar badar jag aldrig enbart fötterna, men har du inget badkar eller inte vill tappa upp ett helt bad är fotbad grymt! Tanken med badet är att huden ska bli mjuk. 

Steg 2: Skrubb

Till fötterna använder jag skrubbar med grova korn, och min favorit är Estelle & Thild's skrubbar. Det finns massor av olika skrubbar framtagna för fötterna, och Deep Steep har en som jag gillar.

Steg 3: Fila

Vissa menar att du aldrig ska fila när huden är mjuk pga att du kan skada fötterna - men jag gillar att leva farligt så jag gör alltid det när huden är mjuk! 

Steg 4: Mjukgöra

This is the big one!

Fortsätt läsa om du vill veta hur jag gör.

Först och främst

Fotkräm

 

Fotkrämer innehåller ingredienser som återfettar och återfuktar på djupet, motverkar olika problem som exempelvis hård hud och är ofta formulerade med ingredienser som ger en svalkande känsla. De är i regel betydligt fetare än en body lotion och body butter. 

Under sommaren använder jag Weleda foot balm som känns svalkande, uppiggande, motverkar hård hud och absorberas väldigt snabbt. Vintertid satsar jag på ännu fetare produkter som t ex skin food från samma märke.

Har du problemområden (t ex spruckna hälar) kan du testa att punktbehandla med en salva. Min favorit är TRUE organic of sweden all you need is me. 

Andra favoriter: Weleda skin food, TRUE Organic of sweden all you need is me, Deep Steep candy cane foot cream

 

Weleda foot balm

Estelle & Thild sweet vanilla blossom body oil

Djupgående oljebehandling

medan du sover!

Har du riktigt torra fötter som behöver mycket kärlek kan oljebehandling vara värt att testa. Såhär gör du:

Blanda din fotkräm med din favoritolja och applicera ett rikligt lager på fötterna. Börja massera in blandningen och applicera ännu ett lager. Gladpack/plastfolie + bomullsstrumpor. Gå och lägg dig, och när du sovit kan du massera in överflödet eller tvätta bort det.

Andra favoriter: M Picaut Goodness All over dry oil, Loelle mandelolja, Kung Markatta Sesamolja/Linfröolja

Nagelbandsfokus

De behöver också kärlek!

Nagelbanden är inte speciellt kinkiga med vad du smörjer dem med sålänge du smörjer dem. Hälsosamma nagelband är A och O när det kommer till hur fina naglarna blir när de växer ut eftersom det är här de bildas. 

Andra favoriter: TRUE Organic of sweden all you need is me

Burt's Bees lemon butter cuticle cream

Scratch Nail food classic

Scratch Nail Food pen

Starka naglar

även på tårna

Om du vill slippa tunna tånaglar som skivar sig och bryts så ska du satsa på en nagelolja eller ett stärkande lack beroende på vad du föredrar.

Nageloljor ger dig starka naglar som aldrig skivar sig, böjs istället för att gå av om de utsätts för trauma och är enkla att fila. Jag föredrar nageloljor främst på tånaglarna eftersom jag vill att de ska vara enkla att fila. Oljorna anpassade för nagelytan har små molekyler som kan tränga in i nageln. Min favorit är Scratch Nail Food. 

Stärkande lack ger dig stenhårda naglar som i princip aldrig bryts, men är något svårare att fila. De flesta föredrar stärkande lack eller en kombination av lack + nagelolja på fingernaglarna. 

Andra favoriter: L.Y.X Nail drops, Kung Markatta sesamolja

2 responses to “Min fotvårdsrutin”

 1. Sara skriver:

  Nu råkar detta inte handla ett dugg om fotvård då utan bara en allmän undran. Vad skulle du rekommendera för sminkprodukter till någon som är en total nybörjare på smink? Jag använder i princip aldrig smink, på sin höjd fyller jag i ögonbrynen med lite ögonbrynspuder och vill jag känna mig extra piffig så kan jag dra på lite läppstift. Har testat en eller två concealers och även någon BB-cream men det lägger sig liksom bara ovanpå och smular? Och på näsvingarna så lägger det sig liksom bara i porerna (har blandhy med fet t-zon och mycket pormaskar, jippi) och bildar små vita prickar och det var ju inte riktigt det resultatet jag ville uppnå. Men nu börjar jag bli lite nyfiken på att testa på lite mer, det här med smink kanske är ganska kul ändå? Känner att det hade varit så roligt att kunna göra åtminstone en vardagslook och en lite festligare look liksom. Hudvård har jag en hel del koll på, men när det gäller smink så känner jag mig så vilsen i den här djungeln av alla mängder av produkter och märken och vet inte var jag ska börja??? Så m.a.o., vad skulle vara ett bra start-kit för någon som i princip inte har några sminkprodukter whatsoever hemma?

  Tack för en sjukt bra blogg! Så kul med en blogg som fokuserar på enbart eko-beauty!

  • Sofie skriver:

   Hej Sara,
   Eftersom du har blandhy med fet T-zon är det bästa tipset jag kan ge dig att skaffa en primer. Gärna en fuktboostande som exempelvis Inika Pure Primer som fuktboostar men inte FETTboostar. Att förbereda din hud är A och O. Jag antar att du har stora porer i T-zonen, och det är viktigare hur du applicerar concealer och foundation än vad du använder.
   I detta inlägget har jag skrivit om hur jag preppar:
   http://ekosmetika.se/recension-kjaer-weis-cream-foundation/

   När det gäller ögonmakeup och läppar rekommenderar jag att du i första hand spanar in budgetmärken som Benecos och Neve Cosmetics för att hitta färger och formuleringar du gillar.

   Du och jag har samma hudtyp, så vill du ha konkreta produkttips kan du kolla i mitt inläggsarkiv under Favoriter.
   Kram Sofie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 2 =