Parallellimport – detta bör du veta

Det börjar med dig

Du handlar din kosmetika numera nästan uteslutande på nätet, och det är mycket enkelt för dig att jämföra priser och andra faktorer som påverkar ditt köp som exempelvis fraktalternativ och leveranstider.

Webbutikerna svarar med att ständigt förbättra sin service för att matcha dina shoppingvanor och förväntningar.

Prissättningen

Den viktigaste komponenten för de flesta är priset.

Vi vill ha bra grejer till en låg kostnad, eftersom vi är vana vid det i nästan alla andra branscher: Mode, elektronik, heminredning m.m 

Optimering

Branscherna svarar naturligtvis på detta genom att optimera och effektivisera produktions- till försäljningsprocessen, så att de ska kunna erbjuda oss konsumenter de priserna vi vill ha.

Skönhetsbranschen är inget undantag. Märken köps upp av större märken, fabriker byts ut och kvalitén blir lidande (ex Becca i samband med ett samarbete med en stor influencer), osv. Och då pratar vi bara om produktionsledet. Försäljningsbiten är en helt annan femma. 

Parallellimport

Inom EU råder något som kallas Fri handel, vilket innebär att ett företag kan köpa en tjänst eller vara av ett annat företag inom Europa.

Detta innebär att de slipper köpa in varor från tillverkarens svenska distributör/agent, och det är ekonomiskt fördelaktigt för företaget. Marginalerna är enorma. 

Det vi inte ser...

Aktörerna som sysslar med parallellimport presenterar detta som en metod de använder sig av för att kunna erbjuda oss konsumenter bra priser, och det låter ju jättebra - men det finns en annan sida av myntet. Och den är inte alls vacker, trots att det handlar om skönhet. 

Aktörer som inte köper direkt från distributörer/agenter/etc riskerar alltid att köpa in varor som är defekta, gamla, stulna, kopior, ej anpassade för EU-marknaden (vilket oftast innebär att produkten är formulerad med ingredienser som EU inte tillåter), m.m

 

Vad ska man tro?

Om inte det räcker för att du ska dra öronen åt dig blir det hela ännu mer shady när aktörerna på sina hemsidor bedyrar att de kvalitetskollar allt från produkterna de tar in till leverantörerna de handlar från. Och det låter ju bra. Precis lika bra som det låter när de hävdar att de ägnar sig åt parallellimport för konsumenternas skull. Men stämmer verkligen det?

 

Luftslott..

Aktörerna säljer förvisso varorna billigt till konsumenterna. Men de köper in det betydligt billigare än om de hade handlat direkt från märket och på så vis kunnat vara bombsäkra på att det är äkta, färska och prima varor.
Istället väljer de att betala en minimal summa fullständigt utan säkerhet och riskerar att köpa in produkter som är gamla, fejk, stöldgods, defekta.

Låter mer som att de föredrar de enorma marginalerna framför konsumentens välbefinnande, eller hur?

"Men de kvalitetskollar ju?"

Jag svarar på den frågan med ett gäng motfrågor, och sen vill jag att du funderar på varför aktörerna som ägnar sig åt parallellimport inte svarar på dem:

HUR går dessa kvalitetskontrollerna till? Kollas förpackningar, söker de upp batchnummer och spårar varorna? Testar de formulan för att se om det är äkta? Om ja, hur testar de formulan?
VEM eller VILKA utför testerna? Är det personer som jobbar för företaget eller anlitar de oberoende företag med adekvat utbildning och erfarenhet? Hur ser kontrollanternas referenser ut? Vilka är deras expertisområde? 
NÄR utförs kontrollerna? Kontrolleras bara varor i början av ett samarbete med en leverantör, eller hela tiden innan varorna finns tillgängliga för konsumenterna? Testas samtliga varor eller bara några? 

 

Så, vad innebär detta för oss som konsumenter? 

Ja, vi kan inte lita på att det är äkta, färska och prima varor förrän aktörerna svarar på frågeställningarna. Det innebär tyvärr att vi förvisso betalar en betydligt mer ekonomiskt fördelaktig summa för varor vi vill ha men riskerar att få något som öht aldrig borde funnits tillgängligt för försäljning. 

Varorna kan i bästa fall vara äkta, färska och prima. I värsta fall:

» Kopior - vilket kan betyda att den innehåller vad som helst. Urin, bajs, extremt hälsofarliga ingredienser som gör dig sjuk och skadar dig permanent. 
» Gammalt - Skönhetsprodukter blir förstås också gamla, och det är verkligen inte bra att applicera gammalt smink eller hudvård. 
» Trasiga varor, varor som det är något fel på. 
» Stöldgods

Hur skyddar vi oss? 

Handla skönhetsprodukter från auktoriserade återförsäljare. Exempel på dessa är: Kicks, Skincity, Naturligt snygg, eleven, åhléns m.fl

Hur vet man om det är en auktoriserad återförsäljare? Detta är något auktoriserade återförsäljare oftast lägger mycket krut på och gärna pratar om, så ser du inte någonstans på deras hemsida att de skriver att de är auktoriserade återförsäljare bör du avstå från köp.

Du kan även maila direkt till märket och helt enkelt fråga dem om Aktör XX är auktoriserad återförsäljare. Märken svarar alltid, och de vill att du ska fråga eftersom de är lika måna som du om att du köper kvalitetsprodukter, så tveka inte att maila.

Du kan också titta efter loggor på aktörens hemsida. Ser du inga loggor är detta en röd flagg. Icke-auktoriserade återförsäljare använder sällan varumärkens loggor eftersom det är varumärkesintrång och mycket enkelt för märket att spåra upp.

 

Fler tips

Kolla om aktören har ett märkes fulla sortiment, inklusive nyheter. Finns bara bästsäljare (som oftast är slutsålda överallt) eller delar av sortimentet kan detta vara en röd flagg. 

Ser hemsidan märklig ut?

Finns det kontaktinformation såsom telefonnummer och epost?

Ser du något bolagsnummer? 

 

Några webbutiker som själva berättar att de ägnar sig åt parallellimport är NordicFeel, Cocopanda, Beautyplanet, baressoshop m.fl

Jag hoppas att ni väljer säkra alternativ, och vill avsluta med att säga att jag förstår att priset är en mycket viktig komponent - men det är ett enormt högt pris att betala i det långa loppet. Det räcker med en produkt som ärrar en för livet.


2 responses to “Parallellimport – detta bör du veta”

  1. Zandra skriver:

    Så bra inlägg Sofie!! Snyggt upplagt, lättläsligt och informativt! Hoppas din dag fortsätter i firandets tecken! Kram Z

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =